Het heeft me de moed gegeven mezelf te accepteren

Bert, Onderwijsinstelling

Bij de eindevaluatie , na een samenwerking Horizonte coaching van bijna een jaar met Mirjam, las ik onderstaand gedicht voor. Het is voor mij de weerspiegeling  en het  (tussen)resultaat van een zoektocht naar mijn ZELF in relatie tot mijn omgeving, de ANDER. Niet dat deze zoektocht nu ‘af’ is. Mirjam heeft mij wel,  (in tegenstelling tot wat ik eerst dacht;  “een paar gesprekjes”)  de tools in handen gegeven om naar mijn ZELF te kijken,  moed te tonen om mijn ZELF fouten te zien maken, onzeker te mogen zijn,  tegenslagen te incasseren en successen te vieren.

DE ZKM methode zou ik iedereen gunnen die deZELFde zoektocht wil aangaan. Of het nu vanuit privé- en/of werk gerelateerd perspectief is. Het heeft mij deze moed gegeven om te accepteren ‘wie ik ben’ en waarom.

 (inspiratie; Charlie Chaplin ’s gedicht over zelfliefde)

Toen ik beter naar mijn ZELF ging kijken
zag ik in dat mijn onrust, mijn emotionele onbalans, signalen zijn,
dat deze onvrede in mijn ZELF zit; niet bewust van HEEL DE MENS;  in het centrum;
Nu weet ik: dat zijn mijn ikke, AUTHENTICITEIT.

Toen ik beter naar mijn ZELF ging kijken
verminderde de voortdurende vraag; “wat de ander van mij denkt”
en sindsdien merk ik steeds vaker
dat ik ben zoals ik ben
Nu weet ik: dat is ACCEPTEREN

Toen ik beter naar mijn ZELF ging kijken
verlangde ik minder naar voortdurend perspectief
en zag ik dat alles om me heen in het hier en nu
een uitnodiging is om mijn ZELF te ontwikkelen.
Nu weet ik: dat is GROEI.

Toen ik beter naar mijn ZELF ging kijken
begreep ik “dat ik niet altijd op het juiste moment op de juiste plek kan zijn”
en dat alles gebeurt op precies het juiste moment.
Ik kan dus rustig zijn.
Nu weet ik: dat is ZELFVERTROUWEN.

Toen ik beter naar mijn ZELF ging kijken
zag ik in dat mijn gedachten met mijn ZELF aan de haal kunnen gaan
en een vreselijk naar gevoel kunnen geven.
Maar toen ik mijn gevoel liet spreken, werd mijn gevoel een waardevolle bondgenoot van mijn ZELF.
Nu noem ik deze verbinding: de WIJSHEID VAN HET GEVOEL

Toen ik beter naar mijn ZELF ging kijken
Kwam het besef dat als ik mijn behoeften niet op waarde weet te schatten de ander dat waarschijnlijk ook niet doet.
Mijn behoeften verbinden met mijn gevoel, uitdrukken in woorden,
Vanuit openheid met de ANDER.
Nu weet ik: dat is COMMUNICATIE

Toen ik beter naar mijn ZELF ging kijken
Las ik in 27 zinnen het verhaal;  mijn leven
Elke gebeurtenis verbonden met een gevoel
Zoekend naar veiligheid in mijn ZELF als een rode draad
Steeds In relatie tot de ANDER;
Nu weet ik: dat is VERBONDENHEID

Tot slot:

Wanneer mijn ikken dan naar mijn ZELF blijven kijken,
En accepteert, met zelfvertrouwen en in verbinding met de wijsheid van mijn gevoel,
hoef ik minder bang te zijn voor confrontaties,
met mijn ZELF of met de ANDER
Ook sterren botsen wel eens en daaruit worden weer nieuwe werelden geboren.
Nu weet ik: dat is LEVEN!” Je ZELF en de ANDER;  HEEL de MENS;

Bert.

 

“Van individuen naar een hecht team”.

Angèle van Kasteren

Manager CIZOP (Steunpunt voor mantelzorgers Parkstad en Ruggesteun)
Onderdeel van de MeanderGroep Zuid Limburg

Ons team bestaat uit professionals met veelal jarenlange ervaring in de informele zorg. Allemaal mensen die hun werk met heel hun hart doen maar het moeilijk vinden om zich kwetsbaar op te stellen, elkaar feedback te geven en een succesje te gunnen want ‘zo doe ik het al jaren’. Kortom allemaal prachtige individuen maar geen écht team. Om de toekomst aan te kunnen moest dat veranderen. We wilden leren elkaar meer te zien, te waarderen en te respecteren en te kijken naar waarom iemand zo is als hij is en niet meteen oordelen. Er moest een open cultuur geïntroduceerd worden waarbij feedback geen aanval is op de persoon maar een hulpmiddel om te groeien.

Met veel invoelend vermogen, een effectieve methodiek en met de competentie om de vinger ‘elegant’ op de zere plek te leggen, hebben Mirjam Hermsen en Mirjam Sibbel ons geholpen om een nieuwe richting in te slaan. Er is meer aandacht voor elkaar ontstaan, ruimte om te luisteren en niet meteen te oordelen. Er is een groter gevoel van ‘samen’ ontstaan met respect voor ieders eigenheid. Dat gaan we koste wat kost vasthouden want ieder voelt het resultaat dagdagelijks in zijn functioneren en het team is klaar voor de, in onze branche zeker, roerige tijden. Dank voor de ondersteuning en het geloof in ons clubje.

 

 

“‘De oude’ ben ik nooit meer geworden en gelukkig maar!”

Marleen, Coördinator

Mirjam was de juiste persoon voor mij op een dieptepunt in mijn leven. Ik was leerkracht en kreeg een burn-out. Zo snel mogelijk weer ‘de oude’ worden, dat was mijn doel. Toen mijn leidinggevende me adviseerde om eens met Mirjam in gesprek te gaan, greep ik die mogelijkheid met beide handen aan. Gelukkig had ik direct een goede klik met Mirjam en ik besloot het ZKM-traject te gaan volgen in combinatie met de online training ‘Uit Je Hoofd, In Je Lijf’.

Het ZKM-traject was erg confronterend voor me. Ik kwam er al snel achter dat dit wel eens een lang proces kon worden en dat ik oude patronen moest leren doorbreken om verder te kunnen. Het zou niet ‘even snel’ opgelost worden. Er werden verschillende onverwerkte situaties uit het verleden besproken, waardoor het ontstaan van mijn vaste patronen opgehelderd werd.

Mirjam luisterde met aandacht naar mijn verhaal, toonde begrip en hielp me minder kritisch op mezelf te zijn. Mirjam is scherp: bepaalde uitspraken die je doet filtert ze eruit en herhaalt ze tijdens een gesprek, zodat je hier niet aan voorbij kunt gaan. Ze laat je dieper nadenken over de herkomst van deze uitspraken en helpt je uit te zoeken welke gedachtes en denkbeelden hieraan ten grondslag liggen. Dit kan erg confronterend zijn, maar Mirjam doet dit zeer kundig en tactvol. Op deze manier heeft ze me geleerd om minder streng voor mezelf te zijn, minder hard te oordelen en om met compassie naar mezelf te kijken. Met de training ‘Uit Je Hoofd, In Je Lijf’ leerde ik om weer tot rust te komen en alert te zijn op signalen die mijn lijf me geeft bij stress of negatieve gedachten.

Het traject en de begeleiding van Mirjam hebben voor mij echt een enorme verandering teweeg gebracht. Ik zie het als een kantelpunt in mijn leven. ‘De oude’ ben ik nooit meer geworden en gelukkig maar! Door mijn veranderde levenshouding ervaar ik nu veel meer innerlijke rust, zelfkennis en zelfvertrouwen. Tijdens het traject kwam ik er achter dat mijn werk in het onderwijs me niet genoeg voldoening meer gaf. Ik had een carrièreswitch wel eerder overwogen, maar nooit durven maken. Gelukkig vond ik nu wèl de kracht om ervoor te gaan en dat heeft me een enorm leuke baan opgeleverd. Ik ben Mirjam ontzettend dankbaar en gun iedereen een traject bij Horizonte!

“Op een positieve manier heb ik geleerd hoe om te gaan met weerstand en tegenslag”

Directeur Primair Onderwijs:

Nadat ik als directeur op een basisschool was vastgelopen in innovatietrajecten en cultuurveranderingen, heeft Mirjam mij, met behulp van het ZKM traject, weer een beter beeld gegeven van mijn (on)mogelijkheden.

Zij weet je op een professionele manier om je valkuilen heen te loodsen, zonder ze te ontkennen  en je weer geloof in jezelf terug te geven. Op een positieve manier heb ik geleerd hoe om te gaan met weerstand en tegenslag. Uiteindelijk moest ik het natuurlijk wel zelf doen, maar Mirjam heeft, door de goede vragen te stellen en aanwijzingen op het juiste moment aan te dragen, daar een heel grote helpende hand geboden.

Het ZKM traject was iets wat je iedereen zou gunnen. Het geeft zoveel duidelijkheid over wie je bent en hoe dat zo gekomen is, dat je echt in jezelf gaat geloven en vanzelf beter gaat functioneren.

Mirjam had direct mijn vertrouwen gewonnen. Het voelde heel prettig om naar haar toe te gaan.

Het traject had me veel gebracht en toen het  was afgerond en positief geëvalueerd hoefde ik niet lang na te denken over de vraag wie ik als coach wilde bij mijn outplacementtraject.

Ook tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging op de arbeidsmarkt stond ze me bij met raad en daad. Ik kon haar ten allen tijden om advies vragen en ook bij tegenslagen wist ze me toch weer de positieve kanten te laten zien.

“Het lukte Mirjam om een sfeer van veiligheid en harmonie te creëren waardoor ieder ook echt met zichzelf aan de slag kon”

Ans, VSV-coach ROC Gilde.

Met plezier heb ik de workshops “Ik & mijn loopbaan” gevolgd. Binnen een aantal bijeenkomsten werd me duidelijk: wie ik ben, wat ik kan, analyse van de doorlopen  loopbaan en vooral waar word ik blij van. Het focussen op jezelf met verschillende werkvormen brachten inzicht.

Hoewel we in een zeer gevarieerde groep zaten wist Mirjam iedereen op maat te bedienen. Daarbij werd er vooral gekeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Het lukte Mirjam om een sfeer van veiligheid en harmonie te creëren waardoor ieder ook echt met zichzelf aan de slag kon.

Behalve spiegelend ook een erg praktische workshop.Ik ga verder met een modern en up to date C.V. en heb me aangesloten bij LinkedIn. Ook als je niet opzoek bent naar een nieuwe baan een geweldige workshop om even stil te staan bij waar je staat en hoe je verder wilt.

“Ik ben er sterker uitgekomen en kan werk en privé nu veel beter gescheiden houden”

Marlene, Manager Thuiszorg

Sinds 2 jaar ben ik teamleider van een team thuiszorg, waarbij ik leiding geef aan medewerkers verzorging en verpleging en huishoudelijke verzorging.Gedurende de tijd van mijn nieuwe functie raakte ik meer en meer de balans kwijt over mijn privé leven en mijn werk. Ik was vooral en bijna alleen maar met mijn werk bezig, waardoor ik met name privé hier veel last van had.

Na een informatief gesprek met Mirjam sprak mij de werkwijze van Horizonte erg aan en voelde het  meteen goed om aan de slag te gaan met een coachingstraject bij Horizonte. Mijn ervaring met het traject is positief. Ik heb mezelf weer teruggevonden en weet waarom ik dingen doe zoals ik ze altijd deed. Dit heeft mij veel bezig gehouden het afgelopen half jaar. Ik ben er sterker uitgekomen en kan werk en privé nu veel beter gescheiden houden.

Het voelt als een bevrijding om weer te kunnen genieten van alles om me heen.

“Ik vond de kracht om de juiste stap te zetten”

Willy, leerkracht basisonderwijs

“Al een aantal jaren voelde ik me niet helemaal prettig in mijn werkomgeving. Middels de spiegel die Mirjam mij in een ZKM-traject voorhield ontdekte ik mijn eigen rol in deze situatie, maar ik leerde ook onderkennen dat, als je een omgeving niet kunt veranderen, je van omgeving moet veranderen.

Ik heb die stap gezet, heb nu geen vaste werkplek meer maar ben als vervanger overal inzetbaar. Ik heb me met hulp van Mirjam ontwikkeld tot iemand die het niet meer erg vindt als ze iets (nog) niet weet of kan. Hulp vragen betekent hulp krijgen en je verder ontwikkelen.

En als het wel lukt, kan ik nu ook oprecht trots zijn op mezelf!

Het is niet altijd makkelijk, maar ik leer verder. En ik heb geen moment spijt gehad van de stap die ik heb gezet.”

“Er is bijzonder veel rust in mijn hoofd gekomen en heb ik ook de rust in mezelf kunnen vinden”

Andy, senior consultant woningbouwcoöperatie

Door het traject bij Horizont is er bijzonder veel rust in mijn hoofd gekomen en heb ik ook de rust in mezelf kunnen vinden. Ben niet alleen maar bezig met problemen, maar leef meer in het moment. Daarnaast heb ik mijzelf als persoon meer centraal gesteld. Dit gedrag straal ik uit naar mijn omgeving. Ik sta open voor personen en ontmoetingen, dit was voorheen ondenkbaar. Door het herkennen en erkennen van situaties en meer in contact met mijn gevoel te staan, krijg ik ontzettend veel terug van mijn naaste omgeving. Kortom: ik ben het leven meer gaan waarderen!

“Vanuit mijn functie zie ik échte gedragsveranderingen bij medewerkers”

Stafmedewerker HRM MeerderWeert

Vanuit mijn functie als Stafmedewerker HRM bij MeerderWeert, stichting primair onderwijs Weert/NederWeert heb ik kennis gemaakt met Horizonte coaching & advies. In de afgelopen jaren is deze kennismaking uitgegroeid tot een zeer aangename samenwerking.

Door de doorgevoerde veranderingen, formatiekrapte en steeds strenger wordende eisen binnen het onderwijs kampen helaas steeds meer van onze medewerkers met een hoge werkdruk en vragen als “hoe kan ik hiermee om gaan”? en ” hoe kan ik mij persoonlijk blijven ontwikkelen”? De coaches van Horizonte kunnen als geen ander, met deze medewerkers op ‘onderzoeksreis’ gaan naar waar dit gevoel vandaan komt en hoe er een gedragsverandering kan plaats vinden om dit gevoel kwijt te raken. Zij spiegelen medewerkers op een manier waarbij ze mogen ‘binnen’ komen bij de ander. Medewerkers voelen zich veilig en stellen zich daarom open (en dus vaak kwetsbaar) op. Zij gaan confrontaties aan daar waar nodig, altijd met respect en duidelijke boodschap. Vanuit mijn functie zie ik échte gedragsveranderingen bij medewerkers. Zij hebben stof tot nadenken gekregen en zijn hier concreet mee aan de slag gegaan. Een mooi proces om vanuit de zijlijn te mogen observeren.

Ik hoor geregeld terug van medewerkers dat ze een ZKM-traject bij Horizonte als een cadeautje hebben ervaren. Weliswaar een cadeautje waar veel laagjes papier omheen zitten en wat moeite kost om uit te pakken, maar na het uitpakken een super cadeau is. Een cadeautje dat je iedereen gunt. Horizonte heeft de afgelopen jaren reeds diverse medewerkers geholpen in het terug vinden van hun kracht en zichzelf waardoor dat zij weer  plezier in hun werk hebben. Ook voor de toekomst weet ik zeker dat Horizonte veel voor ons blijft betekenen en we onze prettige samenwerking voortzetten.

“De dingen die ik heb geleerd, kan ik nog steeds dagelijks toepassen”

Teamleider Woongoed2000

Ik ben via mijn werkgever bij Horizonte terecht gekomen. Samen met Mirjam ben ik begonnen aan het ZKM traject. Tijdens dit traject heb ik geleerd dat een persoon meerdere ‘ikken’ heeft. Echter zat bij mij constant de perfectionist aan het stuur. Tijdens het ZKM traject ben ik op zoek gegaan naar mijn andere ‘ikken’, door samen met Mirjam te praten over mijn ontwikkeling in de afgelopen jaren. Aan de hand van de informatie die ik over die periode verzameld heb, ben ik weer gaan voelen hoe ik in het leven sta. Door te handelen vanuit mijn gevoel heb ik persoonlijke en werk gerelateerde doelen geformuleerd. Vervolgens ben ik bewust met deze doelen aan de slag gegaan en tijdens de gesprekken met Mirjam heb ik  het bereiken van de doelen geëvalueerd. Door dit proces vast te houden ben ik me inmiddels heel bewust van mijn eigen handelen en hoe ik mijn handelen zelf kan beïnvloeden. Het ZKM traject met begeleiding van Mirjam is precies op het juiste moment in mijn leven gekomen. De dingen die ik geleerd heb, kan ik nog steeds dagelijks toepassen.