“Van controle naar regie”

René, leraar basisonderwijs

Na een incident op mijn school, bleek dat ik was vastgelopen in… mezelf. Door het bestuur van onze onderwijsstichting kwam ik bij Horizonte terecht en na een kennismakingsgesprek met Mirjam begonnen we aan de sessies.                      

Deze waren tegelijkertijd intensief als ontspannend; ik bemerkte bij mezelf dat ik uitzag naar de volgende keer en dat ik telkens met een goed gevoel naar huis reed. En dat voor iemand die niet graag over zichzelf nadacht of bij zichzelf stil stond! Want dat is wat Mirjam mij geleerd heeft: zelfreflectie en het herkennen, accepteren en omgaan met mijn gevoelens. Op een zeer deskundige wijze heeft ze mij méér over mezelf geleerd dan ik in de 56 jaar daarvoor gedaan heb en heeft ze ervoor gezorgd dat ik weer rust in mezelf heb en niet meer alles onder controle hoef te hebben. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat ik mijn leerlingen meer ruimte geef om zich op een prettige wijze te ontwikkelen, hetgeen mijn taak is.

Ik gun iedereen een dergelijke coach die op een zeer professionele wijze én met humor, weer voor uitzicht zorgt.

Mirjam, bedankt hiervoor!

“Het heeft me de moed gegeven mezelf te accepteren”

Bert, werkzaam bij een onderwijsinstelling

Bij de eindevaluatie, na een samenwerking Horizonte coaching van bijna een jaar met Mirjam, las ik een gedicht voor. Het is voor mij de weerspiegeling en het (tussen)resultaat van een zoektocht naar mijn ZELF in relatie tot mijn omgeving, de ANDER. Niet dat deze zoektocht nu ‘af’ is. Mirjam heeft mij wel,  (in tegenstelling tot wat ik eerst dacht:  “een paar gesprekjes”)  de tools in handen gegeven om naar mijn ZELF te kijken,  moed te tonen om mijn ZELF fouten te zien maken, onzeker te mogen zijn, tegenslagen te incasseren en successen te vieren.

DE ZKM-methode zou ik iedereen gunnen die deZELFde zoektocht wil aangaan. Of het nu vanuit privé- en/of werk gerelateerd perspectief is. Het heeft mij deze moed gegeven om te accepteren ‘wie ik ben’ en waarom.

 

“Van individuen naar een hecht team”.

Angèle van Kasteren, Manager CIZOP (Steunpunt voor mantelzorgers Parkstad en Ruggesteun)
Onderdeel van de MeanderGroep Zuid Limburg

Ons team bestaat uit professionals met veelal jarenlange ervaring in de informele zorg. Allemaal mensen die hun werk met heel hun hart doen maar het moeilijk vinden om zich kwetsbaar op te stellen, elkaar feedback te geven en een succesje te gunnen want ‘zo doe ik het al jaren’. Kortom allemaal prachtige individuen maar geen écht team. Om de toekomst aan te kunnen moest dat veranderen. We wilden leren elkaar meer te zien, te waarderen en te respecteren en te kijken naar waarom iemand zo is als hij is en niet meteen oordelen. Er moest een open cultuur geïntroduceerd worden waarbij feedback geen aanval is op de persoon maar een hulpmiddel om te groeien.

Met veel invoelend vermogen, een effectieve methodiek en met de competentie om de vinger ‘elegant’ op de zere plek te leggen, hebben Mirjam Hermsen en Mirjam Sibbel ons geholpen om een nieuwe richting in te slaan. Er is meer aandacht voor elkaar ontstaan, ruimte om te luisteren en niet meteen te oordelen. Er is een groter gevoel van ‘samen’ ontstaan met respect voor ieders eigenheid. Dat gaan we koste wat kost vasthouden want ieder voelt het resultaat dagdagelijks in zijn functioneren en het team is klaar voor de, in onze branche zeker, roerige tijden. Dank voor de ondersteuning en het geloof in ons clubje.

 

 

“‘De oude’ ben ik nooit meer geworden en gelukkig maar!”

Marleen, Coördinator

Mirjam was de juiste persoon voor mij op een dieptepunt in mijn leven. Ik was leerkracht en kreeg een burn-out. Zo snel mogelijk weer ‘de oude’ worden, dat was mijn doel. Toen mijn leidinggevende me adviseerde om eens met Mirjam in gesprek te gaan, greep ik die mogelijkheid met beide handen aan. Gelukkig had ik direct een goede klik met Mirjam en ik besloot het ZKM-traject te gaan volgen in combinatie met de online training ‘Uit Je Hoofd, In Je Lijf’.

Het ZKM-traject was erg confronterend voor me. Ik kwam er al snel achter dat dit wel eens een lang proces kon worden en dat ik oude patronen moest leren doorbreken om verder te kunnen. Het zou niet ‘even snel’ opgelost worden. Er werden verschillende onverwerkte situaties uit het verleden besproken, waardoor het ontstaan van mijn vaste patronen opgehelderd werd.

Mirjam luisterde met aandacht naar mijn verhaal, toonde begrip en hielp me minder kritisch op mezelf te zijn. Mirjam is scherp: bepaalde uitspraken die je doet filtert ze eruit en herhaalt ze tijdens een gesprek, zodat je hier niet aan voorbij kunt gaan. Ze laat je dieper nadenken over de herkomst van deze uitspraken en helpt je uit te zoeken welke gedachtes en denkbeelden hieraan ten grondslag liggen. Dit kan erg confronterend zijn, maar Mirjam doet dit zeer kundig en tactvol. Op deze manier heeft ze me geleerd om minder streng voor mezelf te zijn, minder hard te oordelen en om met compassie naar mezelf te kijken. Met de training ‘Uit Je Hoofd, In Je Lijf’ leerde ik om weer tot rust te komen en alert te zijn op signalen die mijn lijf me geeft bij stress of negatieve gedachten.

Het traject en de begeleiding van Mirjam hebben voor mij echt een enorme verandering teweeg gebracht. Ik zie het als een kantelpunt in mijn leven. ‘De oude’ ben ik nooit meer geworden en gelukkig maar! Door mijn veranderde levenshouding ervaar ik nu veel meer innerlijke rust, zelfkennis en zelfvertrouwen. Tijdens het traject kwam ik er achter dat mijn werk in het onderwijs me niet genoeg voldoening meer gaf. Ik had een carrièreswitch wel eerder overwogen, maar nooit durven maken. Gelukkig vond ik nu wèl de kracht om ervoor te gaan en dat heeft me een enorm leuke baan opgeleverd. Ik ben Mirjam ontzettend dankbaar en gun iedereen een traject bij Horizonte!

“Op een positieve manier heb ik geleerd hoe om te gaan met weerstand en tegenslag”

Directeur Primair Onderwijs

Nadat ik als directeur op een basisschool was vastgelopen in innovatietrajecten en cultuurveranderingen, heeft Mirjam mij, met behulp van het ZKM traject, weer een beter beeld gegeven van mijn (on)mogelijkheden.

Zij weet je op een professionele manier om je valkuilen heen te loodsen, zonder ze te ontkennen  en je weer geloof in jezelf terug te geven. Op een positieve manier heb ik geleerd hoe om te gaan met weerstand en tegenslag. Uiteindelijk moest ik het natuurlijk wel zelf doen, maar Mirjam heeft, door de goede vragen te stellen en aanwijzingen op het juiste moment aan te dragen, daar een heel grote helpende hand geboden.

Het ZKM traject was iets wat je iedereen zou gunnen. Het geeft zoveel duidelijkheid over wie je bent en hoe dat zo gekomen is, dat je echt in jezelf gaat geloven en vanzelf beter gaat functioneren.

Mirjam had direct mijn vertrouwen gewonnen. Het voelde heel prettig om naar haar toe te gaan.

Het traject had me veel gebracht en toen het  was afgerond en positief geëvalueerd hoefde ik niet lang na te denken over de vraag wie ik als coach wilde bij mijn outplacementtraject.

Ook tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging op de arbeidsmarkt stond ze me bij met raad en daad. Ik kon haar ten allen tijden om advies vragen en ook bij tegenslagen wist ze me toch weer de positieve kanten te laten zien.

“Het lukte Mirjam om een sfeer van veiligheid en harmonie te creëren waardoor ieder ook echt met zichzelf aan de slag kon”

Ans, VSV-coach ROC Gilde

Met plezier heb ik de workshops “Ik & mijn loopbaan” gevolgd. Binnen een aantal bijeenkomsten werd me duidelijk: wie ik ben, wat ik kan, analyse van de doorlopen  loopbaan en vooral waar word ik blij van. Het focussen op jezelf met verschillende werkvormen brachten inzicht.

Hoewel we in een zeer gevarieerde groep zaten wist Mirjam iedereen op maat te bedienen. Daarbij werd er vooral gekeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Het lukte Mirjam om een sfeer van veiligheid en harmonie te creëren waardoor ieder ook echt met zichzelf aan de slag kon.

Behalve spiegelend ook een erg praktische workshop.Ik ga verder met een modern en up to date C.V. en heb me aangesloten bij LinkedIn. Ook als je niet opzoek bent naar een nieuwe baan een geweldige workshop om even stil te staan bij waar je staat en hoe je verder wilt.

“Ik ben er sterker uitgekomen en kan werk en privé nu veel beter gescheiden houden”

Marlene, Manager Thuiszorg

Sinds 2 jaar ben ik teamleider van een team thuiszorg, waarbij ik leiding geef aan medewerkers verzorging en verpleging en huishoudelijke verzorging.Gedurende de tijd van mijn nieuwe functie raakte ik meer en meer de balans kwijt over mijn privé leven en mijn werk. Ik was vooral en bijna alleen maar met mijn werk bezig, waardoor ik met name privé hier veel last van had.

Na een informatief gesprek met Mirjam sprak mij de werkwijze van Horizonte erg aan en voelde het  meteen goed om aan de slag te gaan met een coachingstraject bij Horizonte. Mijn ervaring met het traject is positief. Ik heb mezelf weer teruggevonden en weet waarom ik dingen doe zoals ik ze altijd deed. Dit heeft mij veel bezig gehouden het afgelopen half jaar. Ik ben er sterker uitgekomen en kan werk en privé nu veel beter gescheiden houden.

Het voelt als een bevrijding om weer te kunnen genieten van alles om me heen.

“Ik vond de kracht om de juiste stap te zetten”

Willy, leerkracht basisonderwijs

“Al een aantal jaren voelde ik me niet helemaal prettig in mijn werkomgeving. Middels de spiegel die Mirjam mij in een ZKM-traject voorhield ontdekte ik mijn eigen rol in deze situatie, maar ik leerde ook onderkennen dat, als je een omgeving niet kunt veranderen, je van omgeving moet veranderen.

Ik heb die stap gezet, heb nu geen vaste werkplek meer maar ben als vervanger overal inzetbaar. Ik heb me met hulp van Mirjam ontwikkeld tot iemand die het niet meer erg vindt als ze iets (nog) niet weet of kan. Hulp vragen betekent hulp krijgen en je verder ontwikkelen.

En als het wel lukt, kan ik nu ook oprecht trots zijn op mezelf!

Het is niet altijd makkelijk, maar ik leer verder. En ik heb geen moment spijt gehad van de stap die ik heb gezet.”

“Er is bijzonder veel rust in mijn hoofd gekomen en heb ik ook de rust in mezelf kunnen vinden”

Andy, senior consultant woningbouwcoöperatie

Door het traject bij Horizont is er bijzonder veel rust in mijn hoofd gekomen en heb ik ook de rust in mezelf kunnen vinden. Ben niet alleen maar bezig met problemen, maar leef meer in het moment. Daarnaast heb ik mijzelf als persoon meer centraal gesteld. Dit gedrag straal ik uit naar mijn omgeving. Ik sta open voor personen en ontmoetingen, dit was voorheen ondenkbaar. Door het herkennen en erkennen van situaties en meer in contact met mijn gevoel te staan, krijg ik ontzettend veel terug van mijn naaste omgeving. Kortom: ik ben het leven meer gaan waarderen!

“Vanuit mijn functie zie ik échte gedragsveranderingen bij medewerkers”

Stafmedewerker HRM MeerderWeert

Vanuit mijn functie als Stafmedewerker HRM bij MeerderWeert, stichting primair onderwijs Weert/NederWeert heb ik kennis gemaakt met Horizonte coaching & advies. In de afgelopen jaren is deze kennismaking uitgegroeid tot een zeer aangename samenwerking.

Door de doorgevoerde veranderingen, formatiekrapte en steeds strenger wordende eisen binnen het onderwijs kampen helaas steeds meer van onze medewerkers met een hoge werkdruk en vragen als “hoe kan ik hiermee om gaan”? en ” hoe kan ik mij persoonlijk blijven ontwikkelen”? De coaches van Horizonte kunnen als geen ander, met deze medewerkers op ‘onderzoeksreis’ gaan naar waar dit gevoel vandaan komt en hoe er een gedragsverandering kan plaats vinden om dit gevoel kwijt te raken. Zij spiegelen medewerkers op een manier waarbij ze mogen ‘binnen’ komen bij de ander. Medewerkers voelen zich veilig en stellen zich daarom open (en dus vaak kwetsbaar) op. Zij gaan confrontaties aan daar waar nodig, altijd met respect en duidelijke boodschap. Vanuit mijn functie zie ik échte gedragsveranderingen bij medewerkers. Zij hebben stof tot nadenken gekregen en zijn hier concreet mee aan de slag gegaan. Een mooi proces om vanuit de zijlijn te mogen observeren.

Ik hoor geregeld terug van medewerkers dat ze een ZKM-traject bij Horizonte als een cadeautje hebben ervaren. Weliswaar een cadeautje waar veel laagjes papier omheen zitten en wat moeite kost om uit te pakken, maar na het uitpakken een super cadeau is. Een cadeautje dat je iedereen gunt. Horizonte heeft de afgelopen jaren reeds diverse medewerkers geholpen in het terug vinden van hun kracht en zichzelf waardoor dat zij weer  plezier in hun werk hebben. Ook voor de toekomst weet ik zeker dat Horizonte veel voor ons blijft betekenen en we onze prettige samenwerking voortzetten.